Odoo Members

50 jaar maanlanding

In juli 2019 is het 50 jaar geleden dat Apollo 11 vertrok, en dat de eerste mens voet op de Maan zette. En dat zullen we geweten hebben. Heel de wereld herdenkt deze mijlpaal. Er wordt overal druk gewerkt aan foto- en videomateriaal, en aan een breed gamma aan activiteiten. De Vlaamse Volkssterrenwachten besloten om de krachten te bundelen. Op www.volkssterrenwachten.be worden de activiteiten van de zes Vlaamse Volkssterrenwachten verzameld, en je kan er een mooie informatiebrochure downloaden over de Apollomissies.

Activeiten UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien

Feit en fictie: Maanlanding (aansluitend: maansverduistering)

Dinsdag 16 juli 2019, 20u-22u

Feit & Fictie is een gratis debatreeks over wetenschappelijke onderwerpen met enige controverse. Met een panel van 2 of 3 experts gaan we op zoek naar de harde feiten in een jungle van fictieve waarheden. 

Thema: Kan het zijn dat de maanlanding van 20 juli 1969 “fake” was?
De USA had erg veel te winnen bij een geslaagde landing vóór 1970, zoals aangekondigd door president Kennedy. Sommige mensen denken nu nog dat de NASA alles in scene heeft gezet. Welke argumenten en tegenargumenten worden gebruikt in deze controverse? Hoe geef je overtuigende antwoorden wanneer een non-believer met jou in debat gaat? Of twijfel je zelf?

Sprekers: De sprekers zijn Brecht Decoene, Stijn Vanderheiden en Paul De Belder.Lees meer over het profiel van de sprekers.

Wegens beperkt aantal plaatsen is inschrijven noodzakelijk. Bij inschrijving kan je een vraag voor het panel formuleren.
Inschrijven 

 
Maansverduistering

dinsdag 16 juli 2019, 22u-01u

Tegen het einde van het debat begint een gedeeltelijke maansverduistering (0.66 in de kernschaduw). Aansluitend op het debat begeven we ons naar het grasveld om deze maansverduistering te bezichtigen, samen met Jupiter en Saturnus. 

Op www.eclipsen.be vindt u meer informatie over deze en andere eclipsen.


Armstrong, de avontuurlijke reis van een muis naar de Maan

vrijdag 19 juli 2019, 14u-16u

Amerika, 1954. Een kleine muis ontdekt door zijn telescoop dat de maan een bol van steen is, en geen gatenkaas zoals hij en de andere muizen lang hebben gedacht. Als hij hoort dat er ooit al een muis heeft gevlogen, neemt hij een besluit: “Ik word de eerste muis op de maan!”

We vertellen dit spannende verhaal van Torben Kuhlmann (Uitgeverij De vier windstreken). De prachtige tekeningen uit het boek zorgen voor een sfeervol decor terwijl het verhaal live wordt voorgelezen. 

Na het voorleesmoment kan u nog een bezoek brengen aan de sterrenwacht en de historische telescoop uit 1880! 

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Omdat deze activiteit een rustig publiek vereist kunnen jongere kinderen niet toegelaten worden.

Aantal plaatsen is beperkt, dus inschrijven is noodzakelijk, ook voor de begeleidende volwassenen.

Update (17 juli): alle plaatsen zijn gereserveerd, inschrijven is dus niet meer mogelijk.


Odoo tekst en afbeelding blok