Odoo afbeelding en tekstblokFiguren door Jeff Mc Dowall


word speltester

Profiel LunaTix

  • Vereniging: Vrienden van de Oude Sterrenwacht van de Rijks Universiteit Gent (vzw) 

  • Adres: Rozier 44, 9000 Gent 

  • Telefoon: 09 264 36 74 

  • e-mail: lunatix@armandpien.be 

  • projectjaar: 2018 (startschot werkplan mei 2018)

  • rekeningnummer: BE76 4480 0768 2195

  • TableTopia: LunaTix, Star Trackers (digitale versie) vanaf juli

Facebook: SSVI, LunaTix Boardgame

Designer: Vincent Verhoeven, V.S.R.U.G.vzw Educatief Medewerker

English brochure

het bordspel

 

Ondersteuning

Engie P2A: ontwikkelingssteun voor Sterren Schitteren voor Iedereen (SSVI)

V.S.R.U.G.vzw: popularisering van de wetenschap en STEM-onderwijs

KickStarter: wereldwijde ondersteuning spelverkoop

Lak@rt: artistieke ondersteuning De Coster André en Scherlynck Nancy

Illustratrice: artistieke ondersteuning Marian Pontier


Onderwerp

Bordspel inhoud: Punten (Tix) verzamelen via observaties van sterrenbeelden om problemen te kunnen oplossen tijdens de maanreis. Winnaar is diegene die eerst aankomt bij de Maan (Luna). Naast timing en strategie is er ook lef nodig om tijdig te vertrekken tijdens de maanrace. Educatieve informatie omvat continenten, sterrenbeelden, maanfases, seizoenen, culturele ideeën over kosmologie en ruimtevaartgeschiedenis.

Filosofie

Gamification is een bewezen techniek in het onderwijssysteem dat uit een welgekende leuze is voortgevloeid; ‘Al spelend leren’. Deze techniek is vooral nodig voor moeilijk vatbare en niet alledaagse concepten, waar sterrenkunde bij hoort. Vooral de moderne tijd en de technologie hebben het waarnemen van sterren teruggedrongen door o.a. afleidingen binnen en lichtvervuiling buiten. Nu het thema in het nieuwe spacerace-tijdperk toeneemt, is het nuttig om eens terug te blikken naar de eerste spacerace. Elke navigatie die los staat van GPS-hulp, zoals vroeger in de scheepvaart en nu bij de interplanetaire of translunaire ruimtetuigen in het Zonnestelsel, heeft nood aan de kennis van navigatie aan de hand van sterrenbeelden. Zo willen we de Aarde, de sterren en ruimtevaart samenbrengen in een educatief spel voor zowel jongeren als volwassenen.

SSVI

Vanaf midden juli liggen er 20 telescopen in Keulen in het European Astronaut Center en Frank De Winne, directeur van het opleidingscentrum, zorgt ervoor dat elke astronaut die er over de vloer komt tussen midden juli en eind maart zijn handtekening op elke telescoop plaatst. We geven bij die telescopen een speldoos van LunaTix om het leerproces van het waarnemen op een speelse manier te ondersteunen.